Med flera nya, avancerade och optimerade funktioner, är Komatsus nya tipptruck HD1500-8 en perfekt kombination av genuin Komatsu-design, som med senaste teknologin ger kunderna branschledande och konkurrenskraftiga egenskaper. Tack vare låg bränsleförbrukning, förstklassig förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner, ger HD1500-8 maximal produktivitet, pålitlighet och säkerhet.

Huvudkomponenter, som t.ex. huvudram, transmission och bakaxel, är tillverkade enligt senaste teknologi för att ge maximal hållbarhet, vilket innebär minskade underhållskostnader med längre serviceintervall och lägre driftskostnad.

Komatsu har också utnyttjat den senaste utvecklingen inom informationskommunikationsteknik (IKT) för att ytterligare förbättra tillförlitligheten, öka förarens säkerhet samt öka produktivitet och effektivitet.

”Vi är stolta över att introducera HD1500-8 på marknaden och kan även glatt meddela att denna 142 tons tipptruck är CE-certifierad” säger Jeroen De Roeck, produktchef på Komatsu Europe. ”Det är en helt ny maskin som utformats enligt de principer som EMESRT (Earth Moving Equipment Safety Round Table) tagit fram för att säkerställa högsta säkerhetsstandard”.

KOMTRAX Plus innebär utökad övervakning av maskinparken via satellit eller WIFI (WLAN). Användaren kan analysera maskinens tillstånd och prestanda utan att behöva vara på plats. Detta inkluderar komponentstatus och prestandadata. KOMTRAX Plus är ett effektivt verktyg som gör kritisk information lättillgängligt, maximerar produktiviteten och reducerar driftskostnaderna.

För högsta säkerhet är maskinen standardutrustad med KomVision. Sex högupplösta kameror ger i realtid föraren en monitorbild över maskinens arbetsområde.

Kraft och bränsleeffektivitet
Kraften kommer från en högeffektiv 16-cylindrig Komatsu SDA16V159-3 motor med en effekt på 1175 kW (1598 hk) vid 1900 r/min. Detta ger en imponerande acceleration och tillåter högre körhastighet, tack vare ett utmärkt effekt-/viktförhållande samt högt vridmoment på låga varvtal. Den senaste Komatsu ”On Demand”-teknologin, med bl.a. hydraulpumpar med variabelt deplacement, bidrar till energibesparing, reducerar bränsleförbrukningen och upprätthåller hög produktivitet.

Ett nykonstruerat transmissionssystem, med en 7-växlad automatlåda samt justerbar utväxling för backen, ger ökad produktivitet och säkerhet.

Föraren kan välja mellan två körlägen, ”Power” eller ”Economy”, beroende på vägens karaktär och om tipptrucken är fullastad eller tom. Dessutom får föraren hjälp att hålla bränsleförbrukningen på lägsta nivå, tack vare ECO guidningsinstrumentet i monitorn.

Optimalt arbete
Motorns effektivitet, i kombination med elektronisk reglerteknik, gör att arbetet blir optimalt. Komatsus avancerade transmission med optimalt modulationskontrollsystem (K-Atomics) anpassar växlingsprestandan efter rådande förhållanden, för mjuka växlingar utan avbrott i drivningen, med minimalt materialspill och maximal förarkomfort.

Komatsus drivgreppskontrollsystem (KTCS) övervakar hjulens rotation kontinuerligt och minimerar hjulslirningen automatiskt för maximalt drivgrepp och ökad däcklivslängd.

Komatsus automatiska retardationsbromssystem (ARSC) gör att föraren enkelt och säkert kan köra ner för de brantaste utförsbackarna, med konstant hastighet som regleras automatiskt och endast koncentrera sig på att styra tipptrucken.

Bekvämt underhåll och service
Bekvämt underhåll och service var ett av de viktigaste designmålen för Komatsu HD1500-8.

Huvudströmbrytaren är placerad på maskinens vänstra sida och kan enkelt nås från marknivå.

De viktigaste servicepunkterna sitter samlade under hydraultanken, där man enkelt kan byta motorolja, kylvätska, transmissionsolja, hydraulolja samt oljor för styr- och bromskretsarna. Filtren är också centralt placerade och ett centralsmörjningssystem med lättåtkomlig behållare, ser till att alla smörjpunkter får smörjning med förinställda intervall.

Kylfläktens drivrem är utrustad med en automatisk spännare och behöver inte underhållas. Kylfläkten har en koppling som bara driver vid behov, vilket minskar effektbehovet ytterligare.

Komfort och säkerhet
Den nya ergonomiskt utformade hytten ger föraren en bekväm arbetsmiljö, med perfekt placerade reglage för säkert arbete och ökad produktivitet.

Hyttens ventilationssystem, med utmärkt uppvärmning eller kylning, säkerställer en komfortabel arbetsmiljö. Förarsätet har tygklädsel, luftfjädring och är justerbart efter förarens vikt och längd. Det är även försett med vibrationsdämpning, vilket minskar förarutmattningen samt har elvärme och ventilation som standard.

Tack vare den tysta motorn, hyttinfästning på speciella viscodämpelement, hydro-pneumatisk fjädring och individuell hjulupphängning fram, fås en låg vibrationsnivå och ljudnivå på 75 dBA i förarhytten.

Dessa egenskaper, i kombination med förarinformation från övervakningssystemen och de centralt placerade servicepunkterna, gör HD1500-8 till en säker maskin som är enkel att underhålla och arbeta runt.

Egenskaper och fördelar för HD1500-8:

 • Ökad motoreffekt – maximal produktivitet med låg bränsleförbrukning
 • Retardationsbromssystem med hög kapacitet – maximal produktivitet
 • Komatsu drivgreppskontrollsystem (KTCS)  – maximal produktivitet
 • Valbara körlägen och energibesparande funktioner – optimal effektivitet
 • Nykonstruerad och ergonomisk förarhytt – förstklassig förarkomfort
 • Förarsäte med luftfjädring, värme och ventilation – förstklassig förarkomfort
 • Förlängda serviceintervaller och ökad tillförlitlighet – reducerade driftskostnader
 • Wiggins snabbfyllnadssystem för bränsle, olja och kylvätska – minimal stilleståndstid
 • Centralt placerade service- och påfyllnadspunkter – förenklat underhåll
 • Hyttstege med flack lutning – säker arbetsmiljö och enklare in- och ursteg
 • KomVision med kamera och radar – marknadsledande säkerhet
 • Snabb-/nödstopp för motorn – marknadsledande säkerhet
 • Uppdaterad KOMTRAX Plus – bekväm maskinparkshantering och planering