Europeisk premiär på Intermat 2024 – Komatsus nya stela tipptruck är nu tillgänglig i Europa.

Komatsu Europe presenterar stolt det senaste tillskottet till sin produktlinje, HD605-10 stela tipptruck. Med över ett sekel av Komatsu-expertis inom stenbrott och gruvdrift sätter denna maskin i stora klassen nya standarder för säkerhet, produktivitet, hållbarhet och miljöansvar.

Designad för att maximera produktiviteten samtidigt som man minimerar driftskostnaderna, stoltserar HD605-10 med förbättrad motorkraft och vridmoment, tillsammans med toppmoderna bränslebesparande teknologier. Med fokus på att möta kundkraven inom stenbrottsapplikationer erbjuder maskinen en oöverträffad säkerhet och komfort för operatörerna, vilket säkerställer optimal prestanda till lägsta kostnad per ton.

Juuso Ahola, produktchef på Komatsu Europe, betonade: “Våra utvecklingsteam har prioriterat kundbehoven för att leverera en maskin som inte bara bygger på föregångarens tillförlitlighet utan också introducerar betydande prestandaförbättringar. Dessa förbättringar inkluderar ökad kraft, viktminskningar, utökat lastkapacitet upp till 64 ton med 43 m3 kropp, förbättrad hållbarhet, och minskad bränsleförbrukning”.

Ekonomiska och miljömässiga överväganden är i fokus för HD605-10:s design. Utrustad med en kraftfull 610 kW Steg V-motor levererar maskinen exceptionell produktivitet samtidigt som den erbjuder tre valbara lägen – Economy, Economy Light, and Power – för att matcha olika applikationer. Dessutom säkerställer den avancerade bränslebesparande åtgärder, såsom ett nytt högeffektivt kylsystem och alternativ med lättare kaross, en optimal bränsleeffektivitet och minskade driftskostnader.

När det gäller tillförlitlighet är HD605-10 konstruerad för hållbarhet och drifttid under de mest krävande förhållandena. Förstärkta transmissioner, momentomvandlare, huvudram, differential och slutväxelkomponenter säkerställer maskinens motståndskraft och lång livslängd. I kombination med de ytterligare fördelarna med Komatsu Care-programmet ger detta användarna fullständig sinnesfrid.

Säkerhetsfunktioner för HD605-10 inkluderar ett omfattande LED-belysningssystem för förbättrad synlighet, upplysta trappsteg för säker åtkomst till operatörskabinen och ett kontrollsystem för bromsprestanda för att verifiera bromsfunktionaliteten innan drift. Dessutom inkluderar maskinen en extern påminnelselampa för säkerhetsbälte utanför kabinen och högpresterande retarderingsbromsar för förbättrad säkerhet under drift, även på branta nedförsbackar.

Utvecklarna har inte försummat operatörsbekvämligheten; med funktioner som backstartshjälp, farthållare och andra nyheter gör de körningen av denna gruvtruck till en njutning för alla operatörer.

Lanseringen av HD605-10 understryker Komatsus engagemang för innovation, effektivitet och säkerhet inom stenbrott och gruvsektorer. Där de erbjuder kunder en pålitlig och hållbar lösning för deras tunga verksamheter.

Om Komatsu
Komatsu är en världsledande tillverkare och leverantör av utrustning, teknik och tjänster för bygg-, gaffeltrucks-, gruv-, industri- och skogsmarknaden. I nästan ett sekel har Komatsu utrustningar och tjänster använts av företag över hela världen för att utveckla modern infrastruktur, utvinna grundläggande mineraler, underhålla skogar och introducera innovativ teknik och konsumentprodukter. Företagets globala service- och distributörsnätverk ger ett tryggt stöd till alla kunder världen över, med hjälp av data och senaste teknik förbättras oupphörligt säkerheten och produktiviteten samtidigt som prestanda optimeras.

För mer information, kontakta

Joachim Mårtensson
046-25 92 00
joachim.martensson@sodhaak.se