Komatsu står redo att lansera nya, elektriskt drivna bandgrävare i 20-tonsklassen med litium/jonbatterier

Man påskyndar sitt arbete med miljövänliga, eldrivna entreprenadmaskiner

Komatsu Ltd. (“Komatsu”) (vd och koncernchef: Hiroyuki Ogawa) planerar att introducera de eldrivna 20-tons bandlastarna PC200LCE-11 och 210LCE-11, som uthyrningsmaskiner på den japanska respektive de europeiska marknaderna, tidigast under oktober 2023.

Komatsu planerar därefter att stegvis lansera dessa modeller i Asien, Nordamerika och Australien. Detta påskyndar den globala utvecklingen av eldrivna maskiner och är ett viktigt steg i målsättningen att bli koldioxidneutrala till år 2050.

Komatsu har, sedan januari 2021, utvecklat dessa eldrivna modeller i samarbete med Proterra, som är en välrenommerad amerikansk tillverkare baserad i Kalifornien. Proterra förser de nya maskinerna med sina litium/jonbatterier. Efter att ha genomfört PoC(Proof of Concept) tester ute på arbetsplatser, ställde Komatsu ut en av modellerna på Bauma 2022 och även på CONEXPO-CON/AGG 2023.

PC200LCE-11

Komatsu är nu redo att introducera maskinerna för uthyrning på olika marknader. Genom att använda dem under många olika driftsförhållanden och med olika strömförsörjnings-förhållande i regioner där marknaden för eldrivna entreprenadmaskiner ligger i framkant, kan viktiga erfarenheter erhållas inför framtiden. Kunderna kommer att kunna uppleva dessa driftsäkra, tysta och miljövänliga maskiner, samtidigt som Komatsu samlar på sig feedback från kunderna med värdefulla åsikter och erfarenheter för att på så sätt utveckla den framtida marknaden för eldrivna entreprenadmaskiner.

Komatsu hade i sin planering år 2023 som introduktionsår för eldrivna entreprenadmaskiner och lanseringen av dessa PC200LCE- och 210LCE11-modeller följer på den nyligen introducerade eldrivna Komatsu 3-tons minigrävaren.
Grävmaskiner är bland de mångsidigaste entreprenadmaskinerna och då i synnerhet mellanklassen runt 20 ton, med ett mycket brett användningsområde, för främst gräv- och lastningsarbeten, vilket kräver kraft och driftsäkerhet för att klara krävande arbetsinsatser. Genom lanseringen av dessa modeller, tar Komatsu ett viktigt steg för att skapa en bredare marknad för eldrivna entreprenadmaskiner

DANTOTSU-värde innebär att Komatsu strävar efter att skapa positiva förändringar för kunder och samhälle. Det handlar om att förbättra intäkter och ta ansvar för miljön och samhället. Detta är en del av Komatsus plan för hållbar tillväxt, kallad “DANTOTSU-värde – Tillsammans, mot nästa steg”. Målet är att skapa nya värden och säkerställa en hållbar framtid för nästa generation genom att ta steg mot framtidens arbetsplats.

De viktigaste egenskaperna

 

1. Miljö och ekonomi

 • Uppnå noll avgasutsläpp med tysta och miljövänliga eldrivna maskiner
  Med batteridrift uppstår inga skadliga avgaser, vilket skapar en ren och säker arbetsmiljö. Eftersom de både är bra för människor och omgivning, kan de med fördel användas i på alla typer av arbetsplatser, inklusive inomhusbruk i tunnlar och i stadsmiljö.

2. Komfort och trygghet

 • Långa arbetsdagar utan driftsavbrott med kraftfulla litium/jonbatterier
  Proterra Powered litium/jonbatterisystem har hela 451 kWh energi lagrat ombord, vilket möjliggör upp till cirka 8 timmar(*1) drifttid med full laddning. Det tar ungefär 9 timmar (*2) för att ladda batterierna fullt med den medföljande laddaren.
 • Att dynamiskt reducera maskin- och arbetsplatsbuller med tysta elmotorer
  Eftersom kraftkällan är en elmotor genererar maskinerna inget motorbuller. Föraren kan därför enkelt kommunicera med omgivande arbetspersonal vilket ger säkrare och bekvämare arbete.
 • Minskar förarens trötthet genom att maskinvibrationer orsakade av förbränningsmotorn är eliminerade
  Eftersom maskinerna inte är utrustade med förbränningsmotor är den vibrationsnivå som föraren utsätts för kraftigt reducerade. Föraren arbetar bekvämare och blir inte lika trött och stressutsatt.
 • Bekvämare arbetsmiljö genom att maskinen generar avsevärt lägre värme
  Eftersom det inte alstras någon värme från motorn blir området runt maskinen svalare, vilket gör arbetsplatsen behagligare

3. Säkerhet, driftsäkerhet och servicevänlighet

 • Utrustad med säkra och pålitliga batterikomponenter
  Genom att dra nytta av hela Komatsus kompetens och kombinera denna med Proteras litium/jonbatteri-teknik, har man fått fram en mycket välkomponerad maskin med ett perfekt samspel mellan hydraulsystem, manöversystem och elmotor.Komatsu har också utvecklat en robust batteriskyddsstruktur och gett de
  nya, eldrivna maskinerna en grävprestanda och driftsäkerhet som mer än väl motsvarar de förbränningsmotor-drivna grävmaskinerna.

*1: Arbetskapacitet (batteritid) varierar beroende på arbetsförhållande och belastning
*2: Laddningstiden beror på tillgänglig strömförsörjning

Tabell PC200LCE-11

För mer information, kontakta

Joachim Mårtensson
046-25 92 00
joachim.martensson@sodhaak.se