Komatsu är redo att lansera den nya 13 ton tunga elektriska grävmaskinen PC138E-11 med litiumjonbatteri.

Komatsu planerar att introducera den 13 ton tunga grävmaskinen PC138E-11 med elektrisk drift och litiumjonbatteri på den lokala marknaden som en hyresmaskin från januari 2024 eller senare. Komatsu planerar också att introducera den på den europeiska marknaden, efter Japan. Eftersom en marknad för elektrifierad anläggningsmaskiner ännu inte har etablerats, arbetar Komatsu för att snabbt utveckla denna nya marknad med sikte på att uppnå koldioxidneutralitet år 2050 genom att utöka sitt produktutbud och möta kundernas behov.

Genom att utrusta den nya maskinen med ett högkapacitets litiumjonbatteri och integrera ett kylsystem för batteriet och de elektriska komponenterna har Komatsu uppnått lång drifttid samtidigt som de minskat svängradien för maskinen. I områden där marknader för elektrisk byggutrustning förväntas växa fram i framtiden, strävar Komatsu efter att erbjuda olika kunder, med olika maskinoperativa förhållanden och källor till elförsörjning, möjligheten att hyra denna maskin så att de kan uppleva dess miljövänlighet och säkerhet. På detta sätt kommer Komatsu att samla in kundfeedback och kunskap och främja bildandet av elektrifieringsmarknaden.

Komatsu har positionerat räkenskapsåret 2023 som det första året för marknadsintroduktionen av elektrifierad anläggningsmaskin, och lanseringen av PC138E-11 är det fjärde steget i den riktningen. Hydrauliska grävmaskiner är den mest mångsidiga typen av anläggningsmaskiner, och den 13-ton tunga klassen används på en mängd olika arbetsplatser och applikationer, främst i relativt trånga utrymmen som stadsbyggnadsprojekt. Genom att dra nytta av lanseringen av denna maskin är Komatsu inställt på att utveckla en bredare uppsättning nya kundbehov och etablera marknaden för elektriska anläggningsmaskiner.

På Intermat 2024 kommer Komatsu Europe att presentera grävmaskinen PC138E-11 med en Smart Construction 3D Machine Guidance kit, en enkel och flexibel teknologisk uppgradering som nu är tillgänglig för en bred rad av Komatsus maskiner. Kitet ger ett tillgängligt sätt att lägga till 2D- och 3D-maskinvägledning och kan anpassas med olika alternativ som gör att kitet bättre kan passa varje kunds maskinkonfigurationer och driftsförhållanden.

Huvudfunktioner

 1. Miljö- och Ekonomisk Prestanda
  Uppnå noll utsläpp av avgaser med batteridrift och funktioner som är vänliga mot människor och arbetsmiljö.
  Systemet med batteridrift producerar inga avgaser och skapar en ren arbetsmiljö. Den är vänlig mot både arbetare och träd runt omkring fordonet och används på en rad olika arbetsplatser, såsom inomhus- och stadsmiljöer.

   

 2. Komfort och Säkerhet
  Lång driftstid och kompakt chassi uppnås med högkapacitets litiumjonbatteri.
  Maskinen drivs av ett 225 kWh litiumjonbatteri för långa driftstimmar. Kombinationen av långa driftstimmar och ett kompakt chassi möjliggör användning på ett bredare spektrum av byggplatser.

  Dynamiskt minskar maskin- och arbetsplatsbuller tack vare tyst elektrisk motor. Eftersom kraftkällan är en motor genererar maskinen inte motorns buller. Operatören kan enkelt kommunicera med omgivande arbetare under drift, vilket möjliggör säker och korrekt prestanda.

  Bekväm arbetsmiljö uppnås med minskad kroppsvibration och minskad värme från maskinen. Eftersom maskinen inte är utrustad med en motor blir inte området runt maskinen varmt och vibrationer som överförs till operatören har kraftigt minskats. Operatören upplever mindre stress och trötthet under arbetet och utför arbete med bekvämlighet.

 3. Säkerhet, Tillförlitlighet och Servicevänlighet
  Utformad för säkrare och enklare dagliga inspektioner.
  Eftersom rutinkontroller och områden med högspänning är fullständigt åtskilda, kan rutininspektioner utföras säkert utan att oroa sig för risker med högspänning. Dessutom har behovet av rutininspektioner och periodiskt underhåll minskat avsevärt då det inte finns några kontrollpunkter relaterade till motor och bränsle.

Tekniskdata
Skopkapacitet: 0.50 m³
Transportmått: längd 7970 mm, bredd 2490 mm, höjd 3005 mm
Svängradie: 1830 mm
Arbetsvikt: 15.300 kg
Motoreffekt: 72,5 kw
Batterikapacitet: 225,6 kWh

 

För mer information, kontakta

Joachim Mårtensson
046-25 92 00
joachim.martensson@sodhaak.se