Komatsu visade den nya grävmaskinen PC950-11 vid Bauma-mässan i München. Maskinen har redan gjort succés i Japan men för Europa var det premiärvisning på Bauma.

PC950-11 väger ca 95 ton och är utrustad med senaste Komatsuteknik: motor, hydraulik och manövrering. Detta ökar produktiviteten med nästan 50% och bränsleeffektiviteten med 40% jämfört med föregångsmodellen PC800-8.

Det integrerade kamerasystemet KomVision ger föraren full maskinöverblick och bidrar till att avsevärt minimera risken för olyckor. Serviceplattformar på båda maskinsidor innebär enkelt och säkert underhåll.

Komatsu Care, Komatsus underhållsprogram ingår som standard, likaså Komtrax (Komatsus telematiksystem) vilket ger full kontroll över maskinparken och maskinernas underhållsbehov samt förhindrar obehörig maskindrift. Dessutom säkerställer systemen att maskinen kan arbeta med maximal effektivitet och driftsäkerhet.

“I den här grävmaskinsklassen är, enligt våra kunder, säkerheten det viktigaste, tätt följt av produktivitet och totalkostnad per ton”, säger Vince Porteous, produktchef för PC950-11 på Komatsu Europe. ”Våra utvecklingsteam har tagit hänsyn till detta och utvecklat en maskin med högre prestanda, högre grävkraft, ökad dragkraft, enastående hållbarhet, enkel och säker åtkomst samt ett kamerasystem som ger optimal överblick runt maskinen – samtidigt som den extremt låga bränsleförbrukningen bibehållits”, fortsätter Porteous. Han avslutar: ”CO2-utsläppen är proportionella mot bränsleförbränning. PC950-11 ger avsevärda miljö- och ekonomiska fördelar för kunderna.”

Ekonomi och miljö

  • Väsentligt högre produktivitet: Det finns tre valbara arbetslägen som enkelt kan anpassas till driftsförhållandena: ”Ekonomi”, ”Kraft” samt det nya ”Power Plus”-läget, som ger maximal effekt för den nya Komatsu 405 kW-motorn (EU steg 5-avgasnorm). De kortare lastcyklerna, i kombination med stora skopor, ger en produktivitetsökning på upp till 48 % jämfört med PC800-8.
  • Ökad bränsleeffektivitet: Bränsleförbrukningen har reducerats med upp till 40% jämfört med PC800-8. Detta tack vare ny motor, ett oberoende svängsystem och ett optimerat hydraulsystem med elektronisk styrning.

Tillförlitlighet

  • Superstarka band – och undervagnskomponenter: Komponenterna i övervagn, bom, sticka och undervagn är konstruerade och utvecklade för att matcha prestanda, produktivitet och skopvolym på PC950-11, allt för att säkerställa problemfri drift även under extrema förhållanden.

Underhåll och säkerhet

–     Breda, belysta serviceplattformar: Servicepunkterna är centralt placerade. Breda plattformar på båda maskinsidor underlättar åtkomst till motor och andra komponenter, liksom de stora sidoluckorna.

–     Optimal åtkomst på högersidan: Övervagnens komponenter på högersidan är enkelt åtkomliga från 3 punkter.

Informations- och kommunikationsteknik

–     KomVision: En serie högupplösta kameror gör att föraren får en mycket bra överblick via den högupplösta bildskärmen. Med en knapptryckning går det att växla till enskild kameravy.

För mer information, kontakta din närmaste återförsäljare