När Solby Maskin AB i Insjön investerar i maskiner så har maskinförarna sista ordet. Sju Komatsu finns i maskinparken, varav fem är hjulgrävare.

 Av hjulgrävarna från Komatsu är två stycken ur den senaste generationen, det vill säga PW148-11. De tre övriga är något äldre.

– Att få maskinförarnas ord innan investeringsbeslut är jätteviktigt. Det är trots allt de som ska sitta i maskinerna varje arbetsdag, säger Mats Bergkvist, som äger företaget och leder verksamheten tillsammans med en arbetsledare.

Maskinförarna har sista ordet när vi investerar i maskiner, berättar Solby Maskins ägare Mats Bergkvist.

Flerårskontrakt, med bland annat Dala Vatten, gör att hjulgrävarna har en central roll för att underhålla och bygga ut va-näten i Gagnef, Leksand och Rättvik.

– Vi har också ansvar för gatu- och parkarbeten i Leksands kommun och därutöver räknar vi hem andra entreprenadarbeten av skiftande slag.

Solby Maskins maskiner underhåller och bygger ut va-systemen i Gagnef, Leksand och Rättvik.

Solby Maskin har utvecklats bra. Det började 1999 med att Mats Bergkvist skaffade en hjullastare och körde på sågverket i Insjön. Så småningom kom fler uppdrag in i bilden, och fram till idag har verksamheten växt till en maskinpark på nära 20 maskiner, bestående av grävmaskiner och hjullastare.

– Nu försöker vi fortsätta växa i lagom takt, med fokus på att utföra bra arbeten hellre än att tillväxten går för snabbt, förklarar Mats Bergkvist.

Antalet anställda är 15 och i valet av maskiner är det alltså oftast maskinförarna som har sista ordet.

Conny Sundin är en av dem och han kör en PW148-11.

Förarhytt och klimatanläggning är något av det bästa med Komatsumaskinen, säger maskinföraren Conny Sundin.

– När det gäller Komatsu så är jag jättenöjd, inte minst med förarmiljön i hytten och hur klimatanläggningen fungerar, säger han.

Vill du veta mer om PW148? Kontakta närmaste säljare.