När Svenssons Åkeri AB i Sandviken bestämde sig för att satsa på Komatsu hjulgrävare fick maskinföraren Sofi Bertilsson lära sig ett nytt märke. Med den nya maskinen går allt bra och hon är nöjd med Komatsugrävarens egenskaper.

Maskinförare Sofi Bertilsson från Sandviken

 Den nya maskinen är en Komatsu PW148-11, som är utrustad med Engcon rototilt med snabbfäste, Q-Safe, samt skopor från Götene.

Vad tycker du om den nya maskinen?
– Den är bra. Det kräver lite inlärning att gå över till ett nytt märke som man inte är van vid. Men det går bättre för varje dag och jag har fått bra support från Söderberg & Haak när jag behövt hjälp att komma underfund med det som är nytt.

Det stora höstjobbet för Sofi Bertisson är renoveringen av stenkanterna längs Gavleån i centrala Gävle. Men den arbetsplatsen är trång och medan gjutning pågår där, gör hon servicejobb i Sandviken.

Hur länge har du kört entreprenadmaskiner?
– Drygt tio år nu. Det var en slump, jag gick naturbruksgymnasium och egentligen hade jag tänkt jobba med hästar. Men 2009 ryckte jag in när Svenssons behövde en vikarierande dumperförare. Jag blev kvar och sedan 2013 har jag kört hjulgrävare.

Var arbetar du med nya maskinen just nu?
– Just idag är det diverse jobb vid ett ställverk i Sandviken. Men höstens stora jobb är renoveringen av stenmurarna vid Gavleån i centrala Gävle. När gjutningarna där är klara, så ska jag tillbaka dit och hjälpa till att sätta elva rader stenmurar. Det kommer att ta hela hösten 2020. De gamla murarna var på väg att rasa, så det är en renovering som ska återställa åkanterna till ursprungligt skick.

Sofi sätter upp en bom vid vägen till ställverket, där det ska grävas ner dränering.

Vilka är dina omdömen om Komatsus hjulgrävare PW148 för den här typen av jobb?
– Den är mjuk i hydrauliken, så man kan vara mer exakt när man manövrerar maskinen. Jag tycker också den är bra vad gäller kraft, styrka och hur den fungerar vid många samtidiga rörelser, det fungerar utan problem.