En dag efter valet släpper Söderberg & Haak nyheten om företagets rekrytering av ny VD.
Det är Jonas Jaenecke som i september efterträder nuvarande vd:n Hasse Ripa. Jaenecke återvänder därmed till maskinbranschen.

Söderberg & Haak Maskin AB är en av Sveriges största leverantörer av lantbruks- och entreprenadmaskiner. På jordbrukssidan har man en stark ställning med varumärken som Deutz-Fahr, Amazone, Krone, Dal-Bo och Geringhoff. Sedan drygt två år tillbaka har man också generalagenturen för Komatsu, en av världens ledande tillverkare av entreprenadmaskiner.

När den stora rockaden i svensk lantbruksmaskinhandel startade 2015 tog styrelsen i Söderberg & Haak ett expansivt beslut att återställa sitt återförsäljarnätverk i Sverige, med både nya och tidigare, egenägda återförsäljare.

Denna omfattande omorganisation som ledningen, med Hasse Ripa i spetsen, tog sig an har på väldigt kort tid resulterat i att Söderberg & Haak idag har 22 egna anläggningar och en arbetsstyrka på nästan 300 personer.

Nu är det dags att gå in i nästa fas med anpassning och finslipning av organisationen, en organisation som genom Komatsu också har förändrats betydligt, där entreprenadsidan snart motsvarar halva omsättningen. Därmed är Komatsu det klart dominerande varumärket. I det perspektivet är rekryteringen av Jonas Jaenecke särskilt intressant.

Jonas Jaenecke är 51 år gammal, bosatt i Malmö och närmast kommer han från en VD-tjänst på Ikaros Cleantech. Innan dess var han under drygt fem år VD för Delvator, som har den svenska generalagenturen för Hitachis entreprenadmaskiner. Jaenecke är civilekonom och har även en teknisk utbildning.

– Jag gläder mig åt att återvända till entreprenadmaskinbranschen och utveckla mitt kunnande även om lantbrukets maskiner. Söderberg & Haak är ett anrikt företag med en stark ägare som vill stärka sin marknadsposition ytterligare, säger Jonas Jaenecke i en kommentar.

– Mitt mål är att förvalta och utveckla den styrka som Hasse Ripa och hans team framgångsrikt byggt upp under lång tid. Det gäller lantbrukets maskiner, liksom att fortsätta arbetet med att stärka positionen för Komatsu i Sverige. Komatsu är en världsledande tillverkare som erbjuder ett brett modellprogram med hög kvalitet, och som välkomnats av svenska maskinentreprenörer.

Hasse Ripa kommenterar förändringen:

– Under mina 14 år i Söderberg & Haak har en stor del av tiden handlat om att utveckla verksamheten med nya produkter, varumärken och de sista åren med att expandera organisationen. När verksamheten nu går in i nästa fas är det dags att lämna vidare till en ny kraft, att effektivisera lantbruksorganisationen och samtidigt fortsätta utveckla den stora potential som entreprenadverksamheten har med Komatsu.

Söderberg & Haaks styrelseordförande Erik Andersson kommenterar:

– Hasse Ripa har under alla sina år i företaget åstadkommit väldigt mycket. Bland annat har han återintro-
ducerat entreprenadmaskiner i verksamheten, först med JCB och sedan genom Komatsu. Nu är entreprenadsidan snart den dominerande volymen av verksamheten. Han har samtidigt varit väldigt effektiv i verkställandet av styrelsens beslut att expandera antalet egenägda anläggningar. Jag vet hur många timmar som ligger bakom allt detta arbete och jag är oerhört tacksam över Hasses mångåriga insatser.

– Jag ser fram emot att ta del av Jonas Jaeneckes gedigna erfarenhet för att ta Söderberg & Haak in i nästa fas och att skriva ytterligare ett kapitel i bolagets mer än 150-åriga historia, avslutar Erik Andersson.

Jonas Jaenecke, ny VD för Söderberg & Haak Maskin AB

Söderberg & Haak Maskin AB har sitt huvudkontor i Staffanstorp och är Sveriges ledande privata aktör inom maskinhandel för lantbruk, industri och entreprenad. Företaget har egna anläggningar och återförsäljare på ca 40 platser i landet, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Söderberg & Haaks egna organisation består av ca 300 anställda. Till det kommer all kompetens och anställda hos återförsäljarna.

Söderberg & Haak ingår i en företagskoncern där Mellby Gård AB är moderbolag. Koncernen omsatte drygt 6,5 miljarder kronor 2017.

För mer information, kontakta:

Erik Andersson, 070 29 30 719
Hans Ripa, 070 56 03 248
Jonas Jaenecke, 070 35 99 500