På Söderberg & Haak Maskin i Staffanstorp, finns en av två specialiserade Komatsu utrustningsverkstäder. Japanska Komatsu håller hög maskinstandard och Söderberg & Haak är lika noga när det kommer till påbyggnationer. Allt ska följa Komatsus anda, krav och perfektion vilket innebär att kunden sparar både tid och pengar vid service.

Vid köp av en ny maskin väljer kunderna utrustning och därefter anpassar Komatsuspecialiserade tekniker maskinen. Utrustningsverkstäderna gör många olika typer av om/påbyggnationer.

För största möjliga trygghet och för kommande service, dokumenteras allt i utrustningsmanualer, säger Jesper Granlund, utrustningsansvarig för Söderberg & Haaks utrustningssverkstäder. Kvalité och trygghet ska genomsyra hela arbetsprocessen, varför dokumentation är viktigt. Anledningen till att vi arbetar på detta sätt, är att det av största vikt att alla utlevererade maskiner är påbyggda på ett och samma sätt.

Jesper Granlund har arbetat som utrustningsansvarig hos Söderberg & Haak Maskin sedan starten i april 2017. Han märker ett stort, ökat marknadsintresse för Komatsu och i år kommer påbyggnadssiffrorna att slås med råge, jämfört med 2018. Vi är därför på gång att starta en utrustningsverkstad på vår Stockholmsanläggning, så snart finns vi på tre platser, säger Jesper.

Det var extra hektiskt under perioden maj – december då vi utrustade många hjulgrävare och periodvis var vi tvungna att ta in extra hjälp för att hinna med.

Idag arbetar tre specialiserade utrustningstekniker hos Söderberg & Haak Maskin och tre hos Söderberg & Haak  i Kungälv.

Så som marknaden ökar idag kommer det att finnas arbete för minst nio personer, säger Jesper.

För närvarande utrustas hjulgrävare, hjullastare och mini-/midigrävmaskiner hos Söderberg & Haak Maskin, medan bandgrävare över 10 ton utrustas hos Söderberg & Haak i Kungälv. Detta av rent logistiska skäl, då de största maskinerna anländer via hamnen i Göteborg.

Jesper gillar utmaningen i att montera och privilegiet att få arbeta med nya maskiner, vilket innebär att arbetsmiljön är ren och fin. – Vi arbetar bara med nytt. Hos oss finns alla möjligheter. Just nu tittar vi på alternativet att ta emot praktikanter. Det är ett bra tillfälle att komma in i arbetslivet, då det finns goda framtidsutsikter inom detta yrket.

En stor del av arbetet består av riskbedömning. Vi lägger ned mycket tid på detta och en god rutin är A och O för att vi ska kunna erbjuda säkra maskiner. En riskanalys görs på alla maskiner och den ligger sedan som grund när påbyggnationer ska göras. Vi är noga med att den höga kvalitets- och standardnivån följs på de maskiner som levereras ut till kund.

Fakta om Söderberg & Haak Maskins utrustningsverkstad

Antal anställda: 4

André Persson

Bakgrund: Utbildad tungmekaniker på Framtidsgymnasiet i Malmö. Har arbetet på Lunds Renhållningsverk i fyra år samt en kortare period på en flyttfirma. Har varit anställd som utrustningstekniker sedan utrustningsverkstaden startade 2017.

”Det absolut bästa med jobbet är bra arbetskollegor och vi är ett glatt gäng som ställer upp för varandra. Det är kul att arbeta med nya maskiner och att vi kontinuerligt utbildas när nya maskiner kommer in på marknaden.”

Stellan Jacobsen

Bakgrund: Gick på Bollerups Lantbruksgymnasium. Har tidigare arbetat inom lantbruk och som grävmaskinmekaniker. Har kört ärttröska för Findus under fyra säsonger.

Har varit anställd som utrustningstekniker hos Söderberg & Haak Maskin i Staffanstorp sedan november 2017. Uppskattar verkligen att vi får fria händer och att under påbyggnadsprocessen vara delaktig i att ta fram nya maskinstandarder. Jag gillar att skruva och hitta på egna lösningar. Har alltid kul på jobbet med mina kollegor.

Amelie Munther

Bakgrund: Gick utbildning som bilmekaniker. Har alltid varit intresserad av fordon och att mecka.

Det senaste tillskottet i Söderberg & Haak Maskins utrustningsverkstad och har arbetat en period som bilmekaniker innan jag började arbeta med Komatsu i november 2018. Har roliga kollegor och det är roligt att få arbeta i en ren och varm verkstad med nya, fräscha maskiner. Utbildningarna är väldigt lärorika.

Om du skulle vara intresserad att bli en del av vårt team, så lägger vi ut alla lediga tjänster här. Finns det inget som passar dig, anmäl dig då till vår jobblista. Vi skickar ut ett email så fort vi får en ledig position.