Det är sedan tidigare annonserat att Deutz-Fahr och Söderberg & Haak kommer avsluta sitt samarbete. Efter en tids diskussioner står det nu klart att även samarbetena med DALBO och Krone kommer att upphöra inom kort. Söderberg & Haak kommer nu att fokusera på Amazone. Bolagets verksamhet inom entreprenad påverkas inte av förändringarna.

Deutz-Fahr kommer att arbeta genom Moni Worldwide A/S som blir ny importör, medan DALBO kommer att sälja direkt genom ett antal olika återförsäljare. Dessa båda förändringar träder i kraft den 1 oktober 2023.

På grund av olika syn på hur framtida försäljning av lantbruksmaskiner ska se ut i Sverige kommer även samarbetet med Krone att upphöra. Krone kommer från och med den 1 december 2023 att säljas via den digitala plattformen Farmers First.

Söderberg & Haak kommer fortsätta tillhandahålla reservdelar för samtliga varumärken, men alltså inte längre ansvara för maskinförsäljning eller teknisk support.

Initialt kommer förändringarna innebära att bolaget representerar färre varumärken och därmed en lägre volym att hantera, vilket tyvärr kommer få konsekvenser för bolagets organisation. Varsel är lagda och förhandlingar med fackliga organisationer påkallade. “Det är alltid tråkigt när man tvingas till neddragningar, men vi måste helt enkelt anpassa våra kostnader efter de nya förutsättningarna,” säger Gustaf Thuresson, VD på Söderberg & Haak, men fortsätter “vi kommer nu arbeta fokuserat med de varumärken vi representerar och samtidigt öppnar detta möjligheter för nya samarbeten framöver.”

Söderberg & Haaks entreprenadverksamhet med Komatsu och Bomag som huvudvarumärken påverkas inte av förändringarna och vi ser en fortsatt stark utveckling för dessa.

“Söderberg & Haak har varit igenom tuffa förändringar tidigare, men alltid tagit sig igenom dem, och jag är övertygad att man även denna gång kommer ut starkare på andra sidan,” säger Sven Knutsson, ordförande i bolaget samt vice VD i ägarbolaget Mellby Gård AB. “Vi får inte glömma att bolaget trots allt representerar 3 urstarka varumärken, alla med goda förutsättningar att växa ytterligare,” avslutar Sven.

För mer information, kontakta

Söderberg & Haak     
Gustaf Thuresson, gustaf.thuresson@sodhaak.se
070- 546 10 24

Moni /DF
Henrik Hansen, hh@moniworldwide.dk
+45 50 10 30 01

Krone   
Markus Westerkamp, marcus.westerkamp@krone.de
+49 173 – 32 88 160

Download

Pressrelease samt bilder

Publiceringsdatum: 230919